Nuttige tips voor een gezonde start van uw vijver en vissen!

15/03/2021

 

Wie na de winter het nieuwe vis- en vijverseizoen zonder problemen wil ingaan, willen we toch aanraden enkele voorzorgsmaatregelen te nemen. Met deze goede raad willen we uw voorbereidingen goed laten verlopen, zodat u de hele zomer van uw mooie vissen en vijver kunt genieten.

Controleren en reinigen:

Als de lente zich aandient, ook als uw vijver voor de winter was afgedekt, is de tijd aangebroken om alles eens grondig onder handen te nemen. Controleer of het filtersysteem niet vervuild is en moet gereinigd worden. Ook de bodem en de wanden van de vijver eens goed bekijken, want je zal verrast zijn te zien dat tijdens de winter daar veel vuil zich heeft opgestapeld. SLIB-ETERS van o.a. MICROBE-LIFT kunnen helpen om het slib/organisch afval in vijver en/of filter te reduceren.

Ook de draadalgen zijn blijven doorgroeien. Daar moet op tijd wat aan gedaan worden, want met de stijging van de temperatuur zullen er anders snel lange slierten de vijver ontsieren. O.a. ons NKG ANTI-DRAADALGMIDDEL of ALGISIN van COLOMBO kan je daar van verlossen.

Voederen:

We willen nu ook terug onze vissen gaan voederen, maar begin niet te vlug! Wacht tot het water de 10 graden bereikt heeft en gebruik dan alleen voeders die voor lage temperaturen geschikt zijn, zoals bv. MIHARA ALL SEASON of een speciaal voeder dat WHEAT GERM bevat. Voeg er gedurende een drietal weken een weinig SUPER HEALTH en/of MULTI-VITAMINE aan toe, dan bouwen de vissen op korte tijd terug weerstand op en komen ze snel weer op krachten.

Ook MALAMIX 17 is goed om de weerstand te verhogen. Deze kruiden- en plantenmix versterkt o.a. de slijmlaag van de vissen en werkt preventief tegen ziektes.

Anti-parasitaire kuur:

De vissen moeten op conditie en beschadigingen gecontroleerd worden. Ze hebben tijdens de winter veel van hun reserves verbruikt en zijn nu het meest kwetsbaar. Vissen sterven meestal niet in de winter, maar in de lente als de natuur weer op gang komt en ze door verzwakking vatbaarder zijn voor bacteriële en parasitaire aanvallen.

Parasieten zijn veel sneller en op lagere temperatuur actief dan vissen en gaan op zoek naar een gastheer, uw vissen. Observeer uw vissen daarom goed. Gaan ze springen, schuren of in een hoek hangen, zorg dan dat je snel een ANTI-PARASITAIRE KUUR geeft. Liefst ook een ANTI-WORMMIDDEL tegen kieuw- en huidwormen. Vele hobbyisten doen dit gewoon preventief in de lente. Wie over een microscoop beschikt, heeft de mogelijkheid om eerst een afstrijk van de slijmlaag te maken. Zo ziet men welke specifieke parasieten de vissen belagen en kan men gericht behandelen.

We hebben verschillende producten van verschillende merken om deze kuur te doen. Wij helpen u graag het juiste product te vinden. Bij twijfel kan u NA AFSPRAAK met uw zieke vis langkomen en kunnen wij voor u een afstrijkje nemen. Dit is gratis.

Waterverbeteraars:

Na de winter, maar zeker na een ANTI-PARASITAIRE KUUR is het noodzakelijk om de bacteriecultuur in je biologische filter bij te sturen met bv. FILTER START van BACTOPLUS of MICROBE-LIFT, die het nitrificatieproces terug op gang zal brengen. Dit zal de filter terug doen rijpen en evenwicht in het vijverwater brengen.

Ook de waterwaardes, zoals GH, KH, PH, NITRIET en NITRAAT dienen gecontroleerd en indien nodig bijgestuurd te worden. Het testen van uw vijverwater doen wij gratis. Breng bij uw eerstvolgende bezoek gerust een flesje water mee.

UV-filters:

De lampen in je UV-filter gaan doorgaans negen maanden mee. Het is dan ook noodzakelijk dat we in maart of april de UV lampen vervangen. Ze zullen dan een vol seizoen hun werk kunnen doen en je vijver helder houden. Wie dit vergeet zal merken dat het vijverwater snel groen wordt.

Alle genoemde producten en nog vele andere zijn volop in voorraad.

Openingsuren: ma-di-do-vrij-zat: 9 u - 12 u / 12.30 u - 17 u • zon- en feestdagen: terug open vanaf 28 maart van 9 u tot 14 u • woensdag altijd gesloten. 

Voor diegene die niet tot onze winkel kunnen komen kan u de producten bestellen per mail op info@nipponkoigarden.com