Nuttige tips om de vijver winterklaar te maken!

30/08/2021

 

Vergeet de najaarskuur niet!

 

Door de slechte zomer zijn er veel kwalijke parasieten en andere ziektes geweest en helaas zijn ze nu nog steeds aanwezig in vele vijvers en daarom raden we u aan om uw vissen nu goed te observeren en indien nodig nog te behandelen.

* Springen, schuren of hangen ze wel eens, kuur dan zeker nog met een anti-parasitair en anti-worm product.

* Controleer ook de conditie van uw vissen en of er beschadigingen zijn. Eens in de winter, beneden de 10 graden, kan u uw vissen niet meer behandelen en gebruiken ze hun reserves snel op. Malamix 17 is o.a. zeer goed om het immuunsysteem aan te sterken en hersteld kleine wondjes. 

 

Verder nog enkele nuttige najaarstips om je vijver winterklaar te maken.

 

* Test (of laat het gratis testen bij ons) de waterkwaliteit op PH, GH, KH, NO2 en NO3. Als deze waarden niet goed zijn, loop dan nog even bij ons binnen om de producten, die deze waarden bijsturen, te komen halen.

* Om je vijver in goede conditie de winter in te laten gaan is het raadzaam om deze goed schoon te maken. Verwijder zoveel mogelijk vuil en draadalgen of nog beter, geef de vijver nog een anti-draadalgkuurtje en laat eventueel “slibopruimers” het vuil opeten. Zo voorkom je veel werk in het voorjaar en is er ook veel minder kans op ziektes.
Als de vijver onder bomen ligt kan je best een afdeknet over de vijver plaatsen, dit voorkomt al dan niet rottend bladafval in de vijver.

* Maak pompen en filters grondig schoon, dan ben je zeker van een probleemloze werking tijdens de wintermaanden.

* Bij tuinvijvers worden dikwijls alle elektrische toestellen afgezet tijdens de winter. Dit kan men met een Koivijver niet doen. Laat alles draaien, zowel waterpompen als luchtpompen. Zo voorkom je vervuiling en ben je zeker dat het water in de winter voldoende opgeloste zuurstof bevat. De luchtbelletjes aan de oppervlakte zullen tevens voorkomen dat de vijver volledig dicht vriest tijdens erg koude perioden.

* Als de filter niet ingebouwd is, maar boven de grond staat, is het raadzaam deze af te dekken en te isoleren om bevriezing te voorkomen.

* Moest je toch besluiten de filter af te zetten, zorg dan dat al het water er uit is, ook uit je UV-filter, zo kan er niets kapot vriezen. De luchtpomp mag je zeker niet afzetten.

* UV-filters kunnen wel uitgezet worden tijdens de winter en dan kan je ze best goed isoleren als je ze laat hangen om bevriezing te voorkomen. Als je het toestel wil ontkoppelen om veilig op te bergen vergeet het dan niet schoon te maken. Zo voorkom je dat het oude vuil in het voorjaar is aangekoekt.

* Wat het voeren tijdens de wintermaanden betreft, meet regelmatig de watertemperatuur. Zolang de temperatuur boven 10 graden blijft, kun je nog All Season of Wheat-Germ geven, maar onder de 10 graden stop je best met voeren. Het metabolisme van je vissen is dan veel trager geworden en de inspanning die ze moeten leveren om een korreltje te pakken is groter dan het voordeel dat ze aan het voer zouden hebben. Ze verteren het voer dan ook minder goed en resterend voer in het lichaam zou problemen kunnen veroorzaken.

* Je kan de vijver ook verwarmen in de winter met daarvoor voorziene verwarmingselementen. Ook dekken vele liefhebbers hun vijver af met een plastiekkap of transparante afdekplaten. Zo kan de ijzige wind en sneeuw het water niet afkoelen en voorkom je grote temperatuurschommelingen.

Veel succes en maak er een gezellige winter van.