Wat bezielt iemand om zoveel schade aan te richten?

28/06/2016

Toen we een tiental dagen geleden de covers van de vijvers haalden kregen we een schok. In twee aan elkaar gekoppelde buitenvijvertjes met éénjarige Koi, met in ieder een driehonderdtal visjes van 15 cm dreven de vissen aan de oppervlakte. Er stond meer dan tien centimeters vies schuim op het water. We konden geen enkele vis nog redden, allen waren gedurende de nacht gestorven.

In alle andere vijvertjes, links en rechts daarvan, was het water kristal helder en zwommen alle vissen gezond en wel rond. We moesten niet twijfelen. Een tiental jaren geleden hadden we dit al eens meegemaakt, net dezelfde symptomen en toen was er vergiftiging vastgesteld. Het was duidelijk dat, net als toen, iemand met slechte bedoelingen iets in dit vijversysteem gedropt had. Dat werd later op die dag bevestigd door een bijgeroepen expert.

We begrepen het niet. Wie doet nu zoiets, een maniak of een ontevreden klant? Geen enkele klant had over iets geklaagd. Wij proberen dan ook altijd onze klanten goed te verzorgen. Hier was een "smeerlap" aan het werk geweest. Al die mooie, met zorg  geselecteerde Japanse  juweeltjes dreven zielloos tussen het vieze schuim. We konden onszelf wel om de oren slaan, want we hadden ons bedrijf al lang nog beter moeten beveiligen, zoals de wereld nu in elkaar zit hadden we dit vroeg of laat kunnen verwachten.

Dadelijk hebben we één van de beste beveiligingfirma's van de streek gebeld en zij gingen zo snel mogelijk, op alle gevaarlijke plaatsen, binnen en buiten,  draadloze  digitale camera's plaatsen. Camera's met vele mogelijkheden, zeer heldere beelden en gezichtsherkenning. 

Maar we voelden ons blijkbaar al te veilig, want nog voor de camera's konden geplaatst worden sloeg de "smeerlap" een tweede keer toe. Op maandag 27 juni viel de wereld voor de tweede keer op ons hoofd.  De lafaard had nu binnen toegeslagen. In een vijver met meer dan zestig prachtige Jumbo tosai van Kataoka en Marudo. Alle vissen dreven levenloos aan de oppervlakte tussen het schuim. Waarschijnlijk had hij op zondag, even voor sluitingstijd, zijn tweede snode daad uitgevoerd. Deze keer hebben we toch maar de politie erbij gehaald. Er zijn foto's gemaakt en een aanklacht tegen derde ingediend.

We hebben een vermoeden wie de dader zou kunnen zijn. Maar in zulke zaken moet men erg voorzichtig zijn. Natuurlijk zijn we nu uiterst waakzaam en met de 16 camera's die iedere hoek van het bedrijf in beeld brengt, zelfs de parking en alle omliggende gebouwen, moeten de vissen van Nippon Koi Garden zeker veilig kunnen zijn.

Wat gaat er in het hoofd van zo iemand om? Hoe laf kan iemand zijn? Waarom zoveel schade aanrichten? Geen enkel mens met gezond verstand kan dit begrijpen.